پارچه نتیجه ی نهایی چرخه ی بافت است. انواع مختلفی چرخه ی بافت و در نتیجه انواع مختلف و متنوعی پارچه وجود دارد. و به دلیل وجود پارچه های مختلفِ ناشی از چرخه های بافت متفاوت، موارد استفاده از پارچه بسیار زیاد است.
مواد اولیه و تعیین استفاده پارچه
یکی از عوامل مهمی که موارد استفاده از پارچه را تعیین میکند، مواد اولیه ای است که پارچه از آن ساخته شده است. مواد اولیه ی پارچه میتواند از گیاهان، خز و پشم و پوست حیوانات، مواد معدنی و الیاف مصنوعی باشد. بطور مثال برای منابع گیاهی این مواد اولیه میتوان کنف، کتان، پنبه، بامبو، جلبک دریایی، علف، نی، سیسال(گیاه آگوا)، بُزرک را نام برد. منابع حیوانی شامل ابریشم (از کرم ابریشم)و پشم (از گوسفند و بز و خرگوش) و الیاف معدنی هم شامل الیاف شیشه، سنگی معدنی دارای رشته های بلند(آسبست)، الیاف فلز و الیاف سنگ بازالت هستند. مواد مصنوعی هم از آکریلیک، پلیاستر، نایلون، آرامید، اسپندکس، لورکس و الیاف کربنی بدست میآیند.
موارد استفاده ی پارچه به تنهایی براساس مواد سازنده اش تعیین نمیشود؛ بلکه این کیفیت و ویژگی های مواد سازنده ی آن است که کاربرد آن را مشخص می کند. مواد سازنده ی پارچه ویژگی هایی همچون قدرت جذب، کارایی، وزن، ضخامت، عایق سازی، قابلیت اشتعال و غیره را برآورد می کند. تولیدکنندگان پارچه با مورد آزمایش قرار دادن این ویژگی هاست که کاربرد پارچه را مشخص می کنند. تولیدکنندگان، پارچه را در معرض آزمایش های متنوعی قرار میدهند تا ویژگی های پارچه را تغییر داده یا بهبود ببخشند.
آزمایش هایی که به منظور بهبود یا افزایش کارایی پارچه انجام میشوند عبارتند از؛ ضد اشتعالی پارچه، مقاومت در برابر لکه دار شدن، کربونیزه کردن پشم در دمای بالاتر پخت، ضدباکتریالی پارچه، عملکرد حفاظتی، مقاومت در برابر نفوذ اشعه ی فرابنفش.
مصرف پارچه ضد باکتریالی
عملیات ضدباکتریالی پارچه اغلب بر روی پارچه های با الیاف طبیعی انجام میشود؛ زیرا که این پارچه ها نسبت به دیگر پارچه ها بیشتر در معرض آلودگی به میکرو ارگانیزم ها قرار دارند. این عملیات پارچه را در برابر رنگ رفتگی، لکه دار شدن و تخریب هم مقاوم تر میکند. از این پارچه ها که مورد آزمایش ضدباکتریالی قرار گرفته اند میتوان در مکان های درمانی مثلا برای روتختی بیمارستانها، روپوش های جراحی و دیگر لباس های اتاق عمل استفاده کرد. این پارچه ها در لوازم خانه و دیگر محصولاتی که نیاز به حفاظت در برابر آلودگی دارند نیز به کار می روند.
مصرف پارچه مقاوم در برابر کپک زدگی
از موارد استفاده از پارچه های مقاوم در برابر کپک زدگی می توان استفاده در لوازم خانه و پرده های حمام را نام برد. عملیات انجام شده بر روی این پارچه، آن را در برابر قارچ هم مقاوم میکند. آزمایش بر روی عملکرد حفاظتی پارچه برای نگهداری پارچه از لکه دار شدن و همچنین آسان تر شدن شست و شوی آن انجام میشود. این نوع پارچه برای فضاهای تجاری همچون رستوران ها، مکان های مراقبت از کودکان و لوازم خانه استفاده میشود.
مصرف پارچه ضد اشتعال
عملیات فرمالدهید برای افزایش خاصیت ضد چروک بودن پارچه اعمال میشود. عملیات ضداشتعالی پارچه به این منظور انجام می شود که بتوان از این پارچه برای تولید لباس خواب کودکان، لوازم خانه، تزئینات پنجره( پرده و آویز)، پارچه های دیواری، لباس کار برای افرادی که به واسطه ی شغل شان به آتش یا جرقه نزدیک هستند، استفاده کرد.
کربونیزه کردن پشم در دمای بالاتر پخت برای پارچه های نازک و شکننده همچون ابریشم و کتان انجام میشود. این عمل باعث افزایش استقامت، کارایی و همچنین ممکن است باعث افزایش ماندگاری پارچه هم شود
تکنولوژی نانو در پارچه
به تازگی به واسطه ی ابداع یک تکنولوژی جدید، آزمایش های انجام شده بر روی پارچه دچار تحول شده اند؛ این تحول جدید استفاده از ذرات نانو در الیاف پارچه است که باعث مقاومت پارچه در برابر خیس شدن با آب، چروک شدن، لکه دار شدن و همچنین مقاومت در برابر بیماری زایی توسط عوامل بیماری زا مثل باکتری می شود. موارد استفاده از پارچه قرن هاست که همراه با تکنولوژی دستخوش تغییرات زیادی شده است و قریب به یقین همچنان به تغییر و تحولاتش ادامه خواهد داد.
این مقاله مفید بود؟ در قسمت نظرات با ما به اشتراک بگذارید.