پارچه دمشقی

پارچه ی دمشقی

اگر به دنبال یکی از فاخرترین نمونه­ کارهای بافتنیِ ظریف و آراسته می­ گردید، کافیست نگاهی به پارچه­ دمشقی بندازید که اصالتی خاورمیانه ­ای دارد. بافت پر از جزئیات و ظریف هر یک از محصولات این پارچه، از دیرینه تا به امروز سندی است بر خلاقیت و مهارت بسیاری از صنعتگران عرب­ زبان. این از نیک ­بختی دنیاست که هنوز هم می­ تواند شاهد آفرینش این پارچه­ ی درجه یک، فاخر و به طور شگفت­ انگیزی چشمگیر باشد.

بافت پارچه دمشقی

مواد اولیه ­ی این پارچه عمدتا از ابریشم، پشم، پنبه، کتان و حتی الیاف مصنوعی امروزی بدست می ­آید. برای تولید این پارچه، صنعتگر الیاف را با الگوهایی تو در تو و پیچیده در هم میبافد تا پارچه ­ای دو رو و با نقشی پر از جزئیات ایجاد کند. در بیشتر موارد، صنعتگر بافتی جناغی را هم به این طرح پیچیده اضافه می­ کند که امروزه این پارچه به پارچه ­ی دمشقی توییل(جناغی) شناخته می­شود.

تاریخچه پارچه دمشقی

اولین نشانه­ های این پارچه به قرون وسطی بر می­ گردد که این پارچه به عنوان کالایی صادراتی از دوران امپراطوری ­های بیزانس و اسلامی دیده شد. پارچه ­ی دمشقی نام خود را از شهری که تصور می­ شود خواستگاه و مبدا آن است یعنی شهر دمشق، پایتخت سوریه، گرفته است. مهاجر نشینی و تجارت، پارچه ­ی دمشقی را در اواسط قرن سیزدهم به اروپا رساند و با ظهور اشراف ­زادگی که کمی بعد از آن به وقوع پیوست، به شهرت رسید. اسناد تاریخی، مخصوصا اسناد کشف شده در غرب فرانسه، تایید می­ کنند که پارچه­ ی دمشقی برای اولین بار در اوایل قرن چهاردهم به متون قرون وسطی راه پیدا کرده است.

پارچه دمشقی

در آن زمان، با ورود پارچه­ ی دمشقی به اروپا طولی نکشید که صنعتگران اروپایی بافتی انحصاری برای پارچه­ ی دمشقیِ خود طراحی کردند و فرهنگ و هنروری این صنعت را گسترش دادند. تعدادی از شناخته شده ­ترین تولیدکنندگان پارچه­ ی دمشقی در آن زمان، در ایتالیا اقامت داشتند؛ جایی که دستگاه­ های زری بافی متعددی صرفا برای تولید انبوه پارچه­ ی دمشقی، که به مصرف خانواده ­های اشرافیِ سرتاسر اروپا می ­رسید، طراحی شده بود.

در این دوران بود که تحول ایجاد شده در پارچه ­ی دمشقی آشکار شد. همانطور که روز به روز به مهارت طراحان پارچه افزوده می­ شد، رنگ­ های بیشتری هم درون پس ­زمینه ­ی بی رنگ این پارچه بافته میشد تا جلوه­ ی آن را بیشتر کند. پیشرفت در صنعت منسوجات باعث شد نوآوری­ هایی همچون نخ­ های متالیک به صنعت تولید پارچه­­ ی دمشقی راه پیدا کند و جلوه­ ی این صنعت را به عنوان یک اثر هنری و یک کالای نشان­ دهنده­ی شأن و اعتبار بیشتر کند.

رومبلی دمشقی

پارچه دمشقی در عصر حاضر

امروزه پارچه­ ی دمشقی اگرچه به شکلی کمتر “اشرافی” اما همچنان بخشی از فرهنگ عصر جدید است. عمده­ ی طراحان امروزی ذاتا علاقه مند به طرح ­های تک ­رنگ هستند و به همین خاطر از به کار بردن چندین رنگ­­ اجتناب می­کنند تا طرح و نقشی پیچیده را خلق کنند. تقریبا هر نقشی را می ­توان روی پارچه دمشقی پیاده کرد. طرح­ های متداول این پارچه­ شامل میوه­­ ها و گل­ ها می­باشد. همچنین بافت این پارچه باعث ایجاد نوعی خطای بصری می­شود؛ به این صورت که رنگ پارچه براساس زاویه ­ی نور تابشی متفاوت به نظر می­ رسد. این ویژگی هزینه­­ ی خرید کالا را پایین ­تر نگه می­ دارد؛ زیرا که طرح ­های ایجاد شده با نخ­ های تک رنگ هم رنگ و هویت مخصوص به خودشان را دارند.

رومیزی دمشقی

استفاده از مقداری پارچه دمشقی در پوشاک­ های مد روز و دکوراسیون کاملا ارزشش را دارد. اگر به یک عروسی با شکوه با رنگ و بوی دوران قرون وسطی و هنر های اروپایی علاقه ­مند هستید، پس استفاده از این پارچه کاری است که باید انجام دهید.

این مقاله مفید بود؟ در قسمت نظرات با ما  به اشتراک بگذارید.

4/5 - (1 امتیاز)

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت فقط برای عضویت مشتری و ورود همه اعضاست لطفا اگر فروشنده هستید و برای اولین بار  میخواهید ثبت نام  کنید اینجا کلیک کنید